Contour Gallery

Photography

description

Saïdou Dicko werd geboren in Déou, Burkina Faso, in 1979. Hij groeide op als geitenherder en is momenteel een internationaal bekende kunstenaar, woonachtig in Parijs. In 2006 won hij de Prix Blachère op de Biënnale van Dakar, waarmee zijn carrière als beeldend kunstenaar van start ging.

Door de "geschaduwde" personen te contrasteren met de levendige en kleurrijke patronen, probeert Saïdou Dicko individualiteit af te breken, zijn personages te democratiseren in het proces. De werken van Saïdou Dicko zijn poëtisch en aangrijpend en beogen de schaduw van de stereotypen waarin mensen met een Afrikaanse achtergrond leven en de universaliteit van hun ervaringen weer te geven. 

Zijn werk is geïnspireerd op Fulani-tapijten gevonden in Burkina Faso, Mali of Niger. Deze stoffen hebben mijn jeugd op zijn kop gezet en vergezellen me overal tijdens mijn reizen. Het is een manier om kunst en traditie te vermengen. Het brengt ook mijn drie belangrijkste werken in de fotografie samen: de schaduwen "de dief der schaduwen", de vlekken "het oog van de herder, de kunst van de natuur" en de schoenen "de beste vriend van de mens".
 
"De schaduwdief"
The Shadow Thief is ontstaan  in 2005. Het doel is om het uiterlijk te elimineren door een persoon als een mens te laten zien. Mijn kinderen spreken tot jullie over gelijkheid en eenheid: Gelijkheid: ze zijn blank, ze zijn zwart, ze zijn rijk, ze zijn arm, ze zijn bedelaars, ze zijn dieven, ze zijn moslims, ze zijn christenen, ze zijn studenten, ze zijn zwervers, ze zijn bureaucraten, ze zijn immigranten, ze zijn autochtoon, ze zijn gehandicapt, ze zijn atletisch, ze zijn vrouwen, ze zijn mannen, ze zijn lang, ze zijn klein, ze zijn mannen van kleding, ze zijn straatverkopers, ze zijn herders en ze zijn dieren. De vakbond: ze zijn allemaal aanwezig tijdens de gezinshereniging. Ondanks hun verschillende sociale klassen zitten ze op dezelfde bank en eten ze op hetzelfde tafelkleed.

Saidou Dicko (Burkina Faso 1979 - )

Collection JJ sports Green act 1 les fleur rose

Contact

Contour Gallery

www.contour.gallery/