andriesse ~ eyck galerie

Modern and Contemporary Art

description

De serie Still Life of Moor van Nataskja Kensmil is geschilderd direct na de grote serie 17e eeuwse regentessen aangekocht door het Amsterdam Museum en het huwelijksportret van Wendela Bicker en Johan de Witt, tentoongesteld in het Stedelijk museum Amsterdam en nu in de collectie van het Dordrechts Museum. Deze serie schilderijen zijn eindeloos in de pers en op tv geweest naar aanleiding van de Johannes Vermeerprijs die Natasja Kensmil in 2021 ontving voor haar schilderkunst.

De serie Still Life of Moor werd  speciaal voor PAN gerserveerd om dit jaar voor het eerst in zijn geheel te tonen aan de hand van een solo stand. Twee delen waren onlangs te zien in de tentoonstelling Christendon en Slavernij in het Catharijneconvent in Utrecht, samengesteld door Vincent van Velsen conservator Stedelijk Museum Amsterdam. Kensmil is gefascineerd door de ontstaansgeschiedenis en de beeldvorming van de figuur van de Moor. Het “exotische” beeld dat het Westen schiep van het oosten en het zwart maken van een ongrijpbare veralgemeniseerde figuur. De schilderijen laat de exotische kant van de 17 e eeuw zien. Het reizen,de expansie van de overzeese handel, het avontuur, ontdekken, exotische bloemen en planten, weelde maar ook de zwarte figuur de moor, die allen vanaf de 17 e eeuwse ontdekkingsreizen haar intrede doen in de westerse shilderkunst.

Natasja Kensmil de-construeerd en her-construeerd verhalen uit de geschiedenis, vergeten verhalen door middel van haar verf. Op basis van  haar verzameld archief uit historische en kunsthistorische afbeeldingen, de-composeerd ze haar figuren met vette druipers van olieverf, maakt ze gaten, en stelt ze nieuwe beelden samen van ongekende kracht. Verhalen worden opnieuw verteld of van de andere kant belicht. Een schilderij is voor haar pas af als de verf het verhaal verteld.

Natasja Kensmil

Still Life of Moor

Still Life of Moor, 2022, olieverf op doek, 140 x 130 cm

Contact

andriesse ~ eyck galerie

Amsterdam

M. +31622210301 andriesse-eyck.com/