Contour Gallery

Drawings

description


Saïdou Dicko (1979) is een autodidactisch multimedia kunstenaar uit Burkina Faso, die zich bezighoudt met fotografie, videografie, installatie en schilderkunst. Als vijfjarige Fulani herder begon hij met het tekenen van schaduwen van zijn schapen en het landschap in de Sahel, en nog steeds zijn deze schaduwen de basis van zijn werk. Aanvankelijk gebruikte hij daarvoor fotografie, maar de laatste jaren heeft hij zijn werkwijze uitgebreid en combineert hij diverse mediavormen.

De recente serie ‘The Shadowed People’ is een weerspiegeling van zijn jarenlange werk, waarin hij door middel van het verwijderen van maatschappelijke indicatoren het concept van het individu afbreekt. Zijn doel is zijn personages door deze anonimisering te democratiseren.  Hij verbeeldt fysieke en psychologische gebeurtenissen als visuele fenomenen, waarbij  het zwart-wit contrast de kern vormt van de vereniging van deze twee uitersten. Elk werk is uniek door de verwerking van analoge schilderkunst op een basis van fotografie. Zijn persoonlijke achtergrond wordt benadrukt door zwart-geïnkte figuren, maar ook door rode vierkanten die op elke foto boven het hoofd van zijn onderwerp zijn gegroepeerd. Deze compositie vertegenwoordigt het meest prominente symbool van het Fulani erfgoed, zoals te zien is in Fulani wandtapijten.

Het werk van Saïdou Dicko is poëtisch en aangrijpend, en wil de schaduw van de stereotypen waarin mensen van Afrikaanse afkomst leven uitbeelden en de universaliteit van hun ervaringen weergeven. Hij schept er genoegen in tegenstellingen samen te brengen om ons daarmee te vertellen over eenheid, gelijkheid, menselijkheid en vrijheid.
Om de schoonheid van de kunst van Saїdou Dicko zelf te ervaren nodigen wij u uit om de beelden persoonlijk te komen bekijken. 
 

Saïdou Dicko (Burkina Faso 1979 - )

LA VACHE INDIENNE

De helft van de opbrengst van de verkoop van zijn aqaurel werk gaat terug naar zijn gemeenschap; naar zijn stichting Nafoore Cellal, die al een gezondheidscentrum, een apotheek, een biologische moestuin, twee watertorens op zonne-energie en twee waterpompen heeft gerealiseerd in zijn geboortestreek Yagma in Burkina Faso.

Contact

Contour Gallery

www.contour.gallery/