AtKris Studio

Design, Meubelen, Highlights

description

De naam Gio Ponti behoeft weinig introductie bij het designminnend publiek. Deze architect, ontwerper en visionair stond aan de wieg van het moderne Italiaanse design. Zijn talloze projecten kenmerken zich door een verfijnde schoonheid en in 1928 was hij medeoprichter van het architectuur- en designtijdschrift Domus. Het langstlopende architectuurtijdschrift ter wereld, dat nog steeds verschijnt.

Achtergrond
Dit bureau en bijbehorende stoel zag het levenslicht in 1938 en is geproduceerd door Fontana Arte. Gio Ponti richtte in 1932 samen met Luigi Fontana dit bedrijf op, gespecialiseerd in glasverwerking en de creatie van meubelaccessoires. De exacte datum weten we, omdat op de glasplaat van het bureau aan de achterkant een stempel staat met de datum 18 februari 1938; samen met de naam L. Fontana.

Ontwerp
De vormgeving van het bureau, als het ware een omgekeerde U-vorm, was voor die tijd vooruitstrevend en modern. Er is een bepaalde spanning gecreëerd door bijvoorbeeld de lijnen aan de zijkanten omhoog te laten lopen. Door deze simpele keuze wordt het eenvoudige ontwerp ineens dynamisch. Als de binnenlijnen waren gehandhaafd of eerder evenwijdig waren gelopen met de buitencontouren, zou het een statisch object zijn gebleven. De pure schoonheid van deze set zit enigszins verborgen in de eenvoud van die lijnen. Daarnaast mogen we de oogverblindende proporties niet onvermeld laten. De taps toelopende poten lopen over in een horizontaal gedeelte dat twee keer zo dik is. Hetzelfde geldt voor de stoel, die een kleinere vertaling is van het bureau. Hoe simpel het ontwerp ook oogt, voor de afwerking is een soortgelijke keuze gemaakt. Er is geen overmatige keuze of overvloed aan materialen, maar een diep donkerbruin palissanderfineer met rechte nerven dat in de loop van de tijd een fenomenale patina heeft gekregen. Een verfijnde detaillering in de vorm van vijf koperen zespuntige sterren sieren de twee objecten. Waarvan er drie op het bureau staan ​​en twee op de zitting. Deze zijn licht gegraveerd op de armen, waardoor een idee van schaduw en diepte ontstaat. Wellicht werd deze opvallende versiering destijds specifiek gevraagd als een soort personalisatie van het object. De glasplaat die dienst doet als schrijf- of werkvlak is verzonken in het blad en heeft enkele donkere vlekken. Deze zijn het resultaat van het oxidatieproces en onthullen op charmante wijze de leeftijd ervan.

Voorwaarde
De staat van deze set is uitstekend met diffuus enkele lichte gebruikssporen. Het zitkussen is in het verleden opnieuw gestoffeerd in een geweven, licht gemêleerde stof. Tenslotte wordt deze set geleverd met een echtheidscertificaat uit het archief van Gio Ponti.

Gio Ponti (Milan 18-11-1891 - Milan 16-09-1979)

Bureau en Kruk van Gio Ponti voor Fontana Arte, Italië 1938

Contact

AtKris Studio

Haaften

M. +31 6 57840458 www.atkris.com/