PAN PODIUM
PAN Podium biedt dit jaar weer een omvangrijk programma vol inspirerende gesprekken en interactieve presentaties. Gedurende de beurs staat elke dag in het teken van een speciaal thema, dat aan de hand van actuele onderwerpen wordt uitgelicht door beursdeelnemers, kunsthistorici, kunstenaars en diverse experts. Alle beursbezoekers zijn van harte welkom op dit dagelijks wisselende programma.
Zie voor het programma van afgelopen jaren de onderstaande links.
Sunday 24
HERSTORY
HERSTORY
12.00 – 12.45 uur
De Andere Helft & Vrouwen uit het Rijksmuseum | Het vrouwelijk perspectief
Jenny Reynaerts is senior conservator Schilderijen van het Rijksmuseum en voorzitter van zowel De Andere Helft als Vrouwen van het Rijksmuseum. Beide projecten richten zich op het versterken van de representatie van vrouwen in de kunstgeschiedenis. Op PAN Podium bespreekt zij de ontwikkelingen in het bewustzijn, de kennis en de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse kunstwereld.
13.00 - 13.45 uur
RKD | Verzamelaars, handelaars en weduwen: Vrouwen op de Nederlandse kunstmarkt tussen 1860 en 1930
Vrouwelijke verzamelaars tussen 1860 en 1930 zijn lang onderbelicht gebleven. Behalve als verzamelaar waren vrouwen ook actief op de kunstmarkt als verkoper. In de lezing van Femke Valkhoff staan deze vrouwen centraal. Wie waren zij? Hoe bewogen zij zich op de kunstmarkt? Kunnen zij als inspiratie dienen voor huidige verzamelaars en handelaars?
14.00 - 15.30 uur
Vereniging Rembrandt | Aankopen topkunst van vrouwelijke kunstenaars: is dat voor musea nog mogelijk?
Veel vrouwelijke kunstenaars zijn lange tijd onterecht over het hoofd gezien. Musea zijn hard bezig met een inhaalslag, maar zijn ze wel op tijd? Vereniging Rembrandt gaat in gesprek met conservator Stedelijk Museum, Nadia Abdelkaui, conservator Princessehof Denise Campbell, conservator Mauritshuis Quentin Buvelot, en conservatoren Josien Beltman en Nelleke de Vries van Rijksmuseum Twente, over recente topaanwinsten van vrouwelijke kunstenaars en spreken over het effect van deze inhaalslag op de kwaliteit van museale aankopen.
15.30 - 17.00 uur
ArtTable, Amsterdam Art & SeeAllThis | Een collectieve en toekomstbestendige cultuursector
Op PAN Podium bundelen Amsterdam Art Week, ArtTable Nederland en SeeAllThis hun krachten voor een inspirerend programma over collectiviteit, verduurzaming en de positie van vrouwen in kunstsector. Curator Rowan Stol gaat in gesprek met oprichter See All This, Nicole Ex, directeur van Amsterdam Art, Martina Halsema, directeur van Galerie Ron Mandos Sheila Verdegaal en deelnemer PAN Michiel Simons, over collectiviteit, verduurzaming en de positie van vrouwen in kunstsector.
Performance Carmen Schabracq | I turn my blood into milk for you
Als onderdeel van het lezingenprogramma van ArtTable, Amsterdam Art & See All This, vindt er een feministische performance over de dubbelzinnigheid van het geven van borstvoeding waarbij gebruik wordt gemaakt van keramische kannen en vazen.
Monday 25
AMSTERDAM 750 | TOEN
AMSTERDAM 750 | TOEN
12.00 – 12.45 uur
De verbeelde idealen van een handelsstad
In het kader van Amsterdams 750ste verjaardag gaat historicus Onno Warns in gesprek met senior conservator Ons’ Lieve Heer op Solder, Hermine Pool en curator Museum Het Schip, Melle van Maanen over gewetensvrijheid in een cultureel en religieus diverse stad en de verbeelde idealen van de Amsterdamse School. Waarom zijn dit essentiële kenmerken van onze stad?
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Amsterdam 750: Toen
In samenwerking met de VHOK, spreekt historicus Onno Warns met verschillende PAN-deelnemers over toegepaste kunst uit de geschiedenis van Amsterdam. Jacob J. Roosjen, Frides Laméris en Schulman lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
Amsterdam Museum
14.00 - 14.45 uur
Piet van Eeghen: Stadsvisionair en Kunstverzamelaar van Amsterdam
Piet van Eeghen had een diepgewortelde liefde voor zijn stad. Hij speelde een cruciale rol bij de totstandkoming van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis, en was nauw betrokken bij de oprichting van musea. Tijdens dit gesprek zullen conservatoren Tom van der Molen en Norbert Middelkoop ingaan op zijn collectie en invloed op Amsterdam.
15.00 - 15.45 uur
De Erfenis van Louisa Willet-Holthuysen en Sophia Lopez Suasso: 125 Jaar Invloed op Amsterdam
Aan het einde van de negentiende eeuw schonken twee opmerkelijke vrouwen, Louisa Willet-Holthuysen en Sophia Lopez Suasso - de Bruijn, hun verzamelingen en eigendommen aan de stad Amsterdam. Tijdens dit gesprek zullen conservatoren Dorine Maat en Thijs Boers ingaan op hun levens en hoe de perceptie van deze vrouwen is veranderd.
16.00 - 16.45 uur
Stadsarchief Amsterdam | Al die Amsterdamse mensen
Van 1970 tot 1990 onderging Amsterdam ingrijpende veranderingen. Dankzij bekende fotografen zijn veel belangrijke momenten en ontwikkelingen vastgelegd en, via de jaarlijkse documentaire foto-opdrachten, bewaard in de fotocollectie van het Stadsarchief. Hoofd Presentaties, Sophie Tates, spreekt over de tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen.
17.00 - 17.45 uur
De gevolgen van de nieuwe erfgoedwet voor de kunsthandel
Recente jaren is er grootschalig onderzoek gedaan naar het beleid rond de bescherming van nationaal cultureel erfgoed. Bestuurssecretaris en Hoofd Juridische Zaken bij het Stedelijk Museum, Martha Visser, gaat in gesprek met voormalig lijsttrekker van D66, Alexander Pechtold, onderzoeker bij Academie voor Theater en Dans en PhD kandidaat Marilixe Beernink, eigenaar bij Aronson Antiquairs, Robert Aronson en kunstverzamelaar en auteur van het boek Art flipper, Bert Kreuk, over welke gevolgen dit heeft voor de kunsthandel.
Tuesday 26
AMSTERDAM 750 | NU
AMSTERDAM 750 | NU
12.00 – 12.45 uur
DRIFT | Building a New Museum
Kunsthistoricus en oprichter van TittyMag, Cathelijne Blok, gaat in gesprek met kunstenaar Lonneke Gordijn van DRIFT over het wereldwijde succes van haar en Ralph Nauta. Na ruim 15 jaar runnen ze een studio van 60 personen en opent volgend jaar het Drift Museum in Amsterdam in de Van Gendt Hallen.
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Amsterdam 750: Nu
In samenwerking met de VHOK, spreekt design-expert Jeroen Junte met verschillende PAN-deelnemers over het huidige kunstklimaat in Amsterdam. Enari Gallery, Galerie Fleur & Wouter en Galerie Fontana lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
14.00 – 14.45 uur
Amsterdam Time Machine & Het Rembrandthuis | Met de Amsterdam Time Machine naar Rembrandts tijd
Hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembandthuis, Epco Runia en impact developer van de Universiteit van Amsterdam, Boudewijn Koopmans, leiden u langs alle (verborgen) verhalen in museale collecties en archieven. Zij laten zien hoe digitale methoden zoals het verbinden van data en historische 3D visualisaties Rembrandts tijd nog meer tot leven kunnen brengen.
15.00 – 15.45 uur
OSCAM | Speak Session
Directeur Marian Duff gaat in gesprek met curator Buro Stedelijk, Rita Ouédraogo, curator OSCAM, Noukhey Forster en kunstenaar en curator, Claudio Ritfeld, over het belang van positieve portrettering van Afrika, de kracht van de Afrikaanse kunstgemeenschap wereldwijd en de solotentoonstelling Motherhood van Derrick Ofosu Boateng’s solotentoonstelling.
BUSINESS EVENING
16.00 - 16.45 uur
Oude Kerk Amsterdam | When Doubt Turns into Destiny
Directeur Mariette Dölle gaat in gesprek met kunstenaar Navid Nuur over zijn tentoonstelling When Doubt Turns into Destiny en over het project NN XXX. Navid Nuur werkt in en rond de Oude Kerk aan een serie van honderd stadsvazen, bestaande uit grondstoffen en mineralen uit verschillende delen van Amsterdam.
16.30 - 17.45 uur
Andere locatie: Restaurant Carré in plaats van PAN Podium
RESTITUTIE VAN KOLONIALE ROOFKUNST: IS DE ANGST VOOR HERKOMSTONDERZOEK TERECHT?
Advocatenkantoor Bergh Stoop & Sanders organiseert de paneldiscussie "Restitutie Koloniale Roofkunst: Is angst voor herkomstonderzoek terecht?" Na een introductie door Maxine Palidt de Jongh, auteur van het theaterstuk "ROOF", gaat presentatrice, documentairemaker en auteur Naeeda Aurangzeb hierover in gesprek met Gert-Jan van den Bergh, advocaat bij Bergh Stoop & Sanders, professor Wayne Modest, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen en hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de VU, en professor Wouter Veraart, hoogleraar Rechtsfilosofie en Encyclopedie der Rechtswetenschap.
17.00 - 17.45 uur
Deloitte & Nxt Museum | The future of Art & Technology
In een paneldiscussie met oprichter Nxt Museum, Merel van Helsdingen, hedendaags kunsthistoricus, Nina Knaack en senior manager Digital Assets & Web3 bij Deloitte, Jasper Verwaal, bespreekt partner Private Client Services bij Deloitte, Cindy van de Luijtgaarden, de impact van innovatie en digitalisering op het kunstlandschap van de toekomst.
18:00 – 18.45 uur
Art Fix | Lancering You Are Here Too met Philip Vermeulen
Hedendaags kunstplatform Art Fix gaat in gesprek met kunstenaar Philip Vermeulen over 'experience art', waarbij de focus ligt op de beleving van kunst. Tijdens deze talk lanceert Art Fix, opgericht door Yvette van Caldenborgh en Ingrid Heideman, ook een exclusieve limited edition van Philip Vermeulen.
Wednesday 27
SURREAL SCIENCE
SURREAL SCIENCE
12.00 – 12.45 uur
Erfgoed in gevaar: effectiviteit van erfgoedbescherming in tijden van internationaal conflict (ENG)
Na WOII is groots ingezet op internationale regelgeving die vernietiging en roof van erfgoed in oorlogstijd moest voorkomen. Partner bij Bergh Stoop & Sanders, Maarten Sanders, gaat in gesprek met oprichter van The Cultural Heritage at Risk Database, Will Korner, inspecteur bij Overheidsinformatie & Erfgoed, Diederik Smits en Roos Hoek van de afdeling Kunst & Antiekcriminaliteit bij de politie over de effectiviteit van internationale regelgeving op het gebied van erfgoedbescherming.
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Surreal Science
In samenwerking met de VHOK, spreekt kunsthistoricus Ellen Hooghoudt met verschillende PAN-deelnemers over de wetenschappelijke kant van verschillende objecten. Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge, Mentink & Roest Antiquairs en Coppejans Gallery lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
14.00 – 14.45 uur
NICAS | Hoe herken je een echte Frans Hals?
Wie heeft wat gemaakt? Die vraag wordt tegenwoordig al lang niet meer beantwoord door alleen naar een kunstwerk te kijken. Het materiaal geeft houvast, en moderne technieken maken onderzoek daarnaar steeds beter mogelijk. Aan de hand van het werk van Frans Hals gaan professor vroegmoderne kunst bij de Universiteit van Gent, Anna Tummers en coördinator bij het NICAS, Benjamin Rous, in op de vraag welke Frans Hals authentiek is, en welke een vervalsing.
15.00 – 15.45 uur
Design Museum Den Bosch | Geo-engineering: design voor de planeet
Nu de ernstige gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar worden, snakken we naar een pasklare oplossing. In deze lezing verkent Tomas van den Heuvel, curator van de tentoonstelling Design voor de planeet in Design Museum Den Bosch, de omstreden culturele en politieke geschiedenis van het fenomeen geo-engineering.
16.00 – 16:45 uur
Mauritshuis | A Peek at Potter: The restoration of De Stier (ENG)
Paulus Potter’s De Stier ondergaat een volledige wetenschappelijke inspectie en restauratiebehandeling voor het oog van het publiek in het Mauritshuis. Schilderijenrestauratoren Abbie Vandivere en Jolijn Schilder delen hun inzichten delen over hoe Potter de compositie tijdens het schilderen heeft aangepast, en leggen uit welke stappen bij de restauratiebehandeling worden genomen.
17.00 - 17.45 uur
Teylers Museum | Kosmos
Conservator hedendaagse kunst van het Teylers Museum, Rieke Vos, vertelt over de tentoonstelling Kosmos. Kosmos gaat over onze veranderende relatie met de sterren en de onschatbare waarde van verbeeldingskracht bij grote (wetenschappelijke) vraagstukken, waarin kunst in dialoog gaat met wetenschappelijke objecten en de historische architectuur van Teylers Museum.
Thursday 28
ALLES IS KLEUR
ALLES IS KLEUR
11.15 – 11.45 uur
De Kracht van een Muurschildering
Kunstenaar Jan van der Ploeg heeft honderden muurschilderingen over de hele wereld gemaakt. Zijn werk wordt geprezen om de strakke vormentaal en het spannende kleurgebruik, en wordt permanent tentoongesteld in musea zoals het Boijmans van Beuningen en het Kunstmuseum Den Haag. Kunsthistoricus en adviseur Margitte Verwoerdt praat met Jan van der Ploeg over zijn werk en proces.
12.00 – 12.45 uur
Five Colourful Histories (ENG)
Kassia St. Clair, auteur van The Secret Lives of Colour, verkent de geschiedenissen van vijf pigmenten, kleurstoffen en tinten. Ontdek de groene kleur die Charles Dickens bijna had kunnen doden voordat hij A Tale of Two Cities schreef; de schelpdieren die ons koninklijk paars gaven; en het kostbare blauw dat kunstenaars uit de Renaissance betoverde.
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Alles is Kleur
In samenwerking met de VHOK, spreekt kunsthistoricus Kati Wieg van Wieg Inventory Brokers met verschillende PAN-deelnemers over het thema kleur. Rademakers Gallery, Dr. Lennart Booij en Mark Smit Kunsthandel lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
Tableau Magazine & De Interieur Club
14.00 – 14.45 uur
De impact van kleur door de ogen van kunstenaars
Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs OBJECT en kunstplatform BIG ART gaat in gesprek met kunstenaars Jan Kuhlemeier, Streetart Frankey enTamar Frank over de rol van kleur in hun werk.
15.00 – 15.45 uur
De magie van kleur en kunst in je Interieur
Oprichter van De Interieur Club, Mark Timo, gaat in gesprek met directeur van designbeurs OBJECT en kunstplatform BIG ART, Anne van der Zwaag, en interieurdesigners Linda Lagrand en Suzanne Loggere over de magie van kleur, kunst en interieur.
CODART TALKS
16.00 – 16.30 uur
Maarten van Heemskerck’s veranderende kleuren
De recente restauratie van De heilige Lucas schildert de Madonna uit het Frans Hals Museum heeft wederom Heemskerck's krachtige kleurgebruik aan het licht gebracht. Restauratoren Mireille te Marvelde en Jessica Roeters spreken over de kleuren van Maarten van Heemskerck.
16.45 – 17.15 uur
Rembrandts Roze
Rembrandt staat bekend om zijn weergaloze gebruik van warme aardetinten en heldere hooglichten. In zijn jonge jaren werkte hij echter met een bijzonder bont kleurenpalet. Felroze, zachtgeel en lichtblauw voeren de boventoon in zijn vroegst bekende werk, de zintuigenreeks die nu te zien is in Museum De Lakenhal in Leiden. Conservator Janneke van Asperen spreekt over Rembrandts roze.
17.30 - 18.00 uur
Samuel van Hoogstraten en kleur
Samuel van Hoogstraten was een van Rembrandt’s beste en bekendste leerlingen. Ook speelde kleur een belangrijke rol in het creëren van zijn optische illusies. Hij gebruikte onder andere ‘Dordrechts rood’, een kleur die veel terug te vinden is in het werk van Dordtse schilders. Senior conservator David de Witt spreekt over het kleurgebruik van Samuel van Hoogstraten.
Friday 29
KUNST EN WELZIJN
KUNST EN WELZIJN
12.00 – 12.45 uur
Al je zintuigen stimuleren met kunst & design
Zintuiglijk curator en art-director, Justine Kontou, deelt aan de hand van inspirerende voorbeelden hoe kunst en de omgeving geïntegreerd kunnen worden tot een harmonieuze plek, die bijdraagt aan welzijn. Tevens gaat zij in gesprek met creative director van SOM tales of perfume, Yves Dupuits, over de onmiskenbare kracht van geur.
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Kunst & Welzijn
In samenwerking met de VHOK, spreekt kunsthistoricus Ellen Hooghoudt met verschillende PAN-deelnemers over spiritualiteit en kunst. Snackers Antiques & Fine Art, Vanderven Oriental Art en Stone Gallery lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
14.00 – 14.45 uur
School of Life | Kunst als Therapie
Wat maakt kunst zo belangrijk en hoe draagt het bij aan ons welzijn? In deze lezing, gegeven door kunsthistoricus dr. Timea Andrea Lelik, wordt de therapeutische waarde van kunst onderzocht. De sessie laat zien hoe kunst kan troosten, uitdagen en inspireren, en zo meer bewustzijn en betekenis kan geven aan het dagelijks leven.
15.00 – 15.45 uur
KWF | In Search of Stories
Onderzoeker Niels te Poecke van Amsterdam UMC vertelt over een project om patiënten in de laatste levensfase te ondersteunen door middel van het in aanraking komen met kunst. Hij doet dit samen met Tjallien Walma van der Molen (kunstenares) en Hugo Vlug (geestelijk verzorger Amsterdam UMC) onder leiding van Alexander Brandenburg (KWF).
16.00 – 16.45 uur
VBCN | Kunst in het Ziekenhuis
Journalist Edo Dijksterhuis gaat in gesprek met hoofd Kunstzaken LUMC, Sandrine van Oort, kunstcoordinator van Rijnstate, Jeroen Glas, kunstadviseur van AVL, Esther Vossen en kunstenaar Erik Mattijssen over kunst in het ziekenhuis en de rol die het vervult voor bezoekers en patiënten.
17.00 - 17.45 uur
Beautiful Distress | Kunst als hoop en zingeving
Tentoonstellingsmaker Ezra van der Schraaf en psychiater en oprichter van Beautiful Distress, Wilco Tuinebreijer, gaan in gesprek met kunstenaar Charlott Markus over een residentie van Beautiful Distress in een psychiatrisch ziekenhuis, en de ontwikkeling van tentoonstellingen waar aandacht wordt besteed aan mentale gezondheid.
Saturday 30
WANDERLUST
WANDERLUST
Cultoura Café
11.30 – 12.00 uur
Kunst aan de via Appia
Archeoloog en cultuurhistoricus Prof. dr. Eric Moormann neemt ons mee naar de klassieke kunst van de oudheid. Het doel van Grand Tour, de reis naar Zuid-Europa, die welgestelde jeugd geacht werd te ondernemen, werd gezien als deel van de opvoeding om te laven aan de cultuur en de beschaving.
12.15 – 13.00 uur
Grote kunstenaars aan de Mediterrane kust
Hoofdconservator Van Gogh Museum, Edwin Becker, vertelt over de Côte d'Azur als betekenisvolle inspiratiebron voor vele kunstenaars van de twintigste eeuw. Verzadigde kleuren, het intense licht en diepe schaduw hebben grote invloed gehad op Chagall, Matisse en Picasso.
13.00 – 13.45 uur
Meet the expert | Wanderlust
In samenwerking met de VHOK, spreekt Grand Tour-expert Robert Schreuder met verschillende PAN-deelnemers over het thema reizen. Ubbens Art, Zebregs&Röell en Contour Gallery lichten objecten toe die te zien zijn op de beurs.
VNK Meet the Scholars
14.00 - 14.45 uur
De reislustige Maarten van Heemskerck
Maarten van Heemskerck was de eerste Noord-Nederlandse schilder die langere tijd in Rome verbleef. Terug in Haarlem bleef de stad Rome zijn inspiratiebron. Naar aanleiding van de eerste overzichtstentoonstelling ooit over Maarten van Heemskerck in Haarlem en Alkmaar spreekt gastcurator Ilja Veldman, kunsthistoricus en Maarten van Heemskerck-expert.
15.00 - 15.25 uur
Hedendaagse kunstbeurzen en de terugkeer van de Grand Tour
In het verleden was de Grand Tour, naar Italië in het bijzonder, een must voor de culturele vorming van de aristocratie. In deze lezing laat econoom en cultuursocioloog Olav Velthuis zien dat internationale kunstbeurzen tegenwoordig een soortgelijke rol spelen voor nieuwe mondiale elites. Maar waar de kunstreizen vroeger draaiden om smaak, is status nu van doorslaggevend belang.
15.30 - 15.55 uur
Het verdwenen museum
In de 19de eeuw kon je in het Mauritshuis niet alleen schilderijen bewonderen, maar ook 10.000 andere objecten uit de hele wereld. Dit Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden bestaat niet meer, maar wordt nu tijdelijk nieuw leven ingeblazen. Conservator Sheila Reda spreekt over de tentoonstelling Het verdwenen museum.
16.00 - 16.25 uur
Op het spoor van de oude Egyptenaren: Kunstenaar Bramine Hubrecht
In 1905-06 maakte kunstenaar Bramine Hubrecht een reis naar Egypte. Ze trad letterlijk in de sporen van de oude Egyptenaren en bezocht vele archeologische sites. Conservator bij het Rijksmuseum, Anna Koldeweij, spreekt over hoe Bramine Hubrecht zich door deze Egyptereis liet inspireren.
16.30 - 17.30
VNK x PAN Scriptieprijs
Gesteund door het PAN Educatie Fonds zal voor de derde keer de VNK x PAN Scriptieprijs worden uitgereikt. Genomineerden zullen een korte presentatie geven en daarna maakt de jury bekend wie de PAN Scriptieprijs 2023 heeft gewonnen.
Sunday 01
TUSSEN KUNST EN KIDS
TUSSEN KUNST EN KIDS
15.00-17.00 uur
Museumboefjes | Boefje zoekt zijn vriendjes op PAN Amsterdam!
Kunsthistoricus en educator Sara Backer is de oprichter van Museumboefjes. Zij laat jonge kinderen door middel van speelkastjes kennismaken met kunst. Beleef en ontdek de Boefjeskastjes bij het Pop-up museum op PAN Podium, en speel verstoppertje met Boefje op de beurs!