AtKris Studio

Design, Moderne en hedendaagse Kunst, Objets d`art, Beelden, Highlights

description

Na tientallen jaren van ontwikkeling woont de Bresciaanse meester-houtbewerker en virtuoos Giuseppe Rivadossi op een uniek verhoogde positie. Zijn werken, die vaak een masterclass van bizarre houtbewerkingstechnieken laten zien, zijn ook de manifestatie van een diepe filosofie waarin mens en natuur centraal staan. In het boek “Il Custode del tempo” over een tentoonstelling van zijn oeuvre in Verona wordt uitgelegd dat er geen twijfel over bestaat dat Rivadossi's werken altijd de geest van zogenaamde archetypen hebben gehad. Een archetypisch geheugenmodel en een teken van de kosmos waarin we leven. Dit klinkt misschien wat vaag, maar het is noodzakelijk om dit object/sculptuur naast zijn esthetische kwaliteiten te kunnen interpreteren.

Ontwerp
Dit object met de naam Capanno, wat schuur betekent, is in essentie vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Arks (Arca) die Rivadossi in dezelfde periode creëerde en vertegenwoordigt een baken van hoop, een toevluchtsoord voor alle levende wezens te midden van chaos, en resoneert diep met het artistieke ethos van de Maestro. Als we naar dit object kijken, zien we een soort antropomorfe figuur op een houten balk zitten. Door de opening aan de voorzijde en de gleuf op driekwart hoogte lijkt het ook een beetje op een gebouw. De gehele structuur bestaat uit prachtig lindehout dat op werkelijk fenomenale wijze is vervaardigd. Vijftien licht gegraveerde lijnen lopen volledig rond het object en accentueren de voluptueuze vormen. De rondingen die overgaan in scherpere delen zorgen voor een reflectie van het licht wanneer het op het oppervlak van het hout valt.

Conditie
Deze Capanno is rechts gesigneerd en gedateerd. Precies onder de groef wordt een stuk lindehout ingebracht waar voorheen een knoop zat. Dit is origineel. Dit exacte object staat samen met Igloo's en Arche's op pagina 58 van het boek "Giuseppe Rivadossi, il custode del tempo".

Bibliografie
G.Cortenova, “Il Custode Del Tempo”, Marsilio, Verona 2005, p. 58.

Giuseppe Rivadossi (Nave 1935 - )

Sculptuur "Capanno" in lindehout door Giuseppe Rivadossi, Italië 1974

Contact

AtKris Studio

Haaften

M. +31 6 57840458 www.atkris.com/