AtKris Studio

Design, Meubelen, Highlights

description

Giovanni Ceccarelli, beter bekend onder zijn pseudoniem Nerone, werd in 1937 in Pisa geboren en Gianni Patuzzi zag in 1932 het levenslicht in Padua. Ze ontmoetten elkaar aan de Accademia di Belli Arti in Venetië en het resultaat van deze ontmoeting was een sterke vriendschap. Ze verhuisden naar Turijn, waar ze in 1962 de groep NP2 oprichtten om samen met andere kunstenaars te zoeken naar "nieuwe bronnen van poëtische expressie uit materialen". Destijds begrepen ze de noodzaak om een ​​directe dialoog te creëren tussen kunst en de omgeving. Hun werken worden gezien als een integraal onderdeel van de leefomgeving, waardoor er een directe relatie ontstaat tussen kunst, omgeving en mensen. Een deel van dit ideaal was om kunst te bevrijden van de beperkingen van musea en galerieën en het toegankelijk te maken voor het grote publiek. In de praktijk betekende dit het integreren van kunst in het bijzonder in architectuur.

De creaties van NP2 worden al geruime tijd zeer geprezen en zijn geliefd bij een internationaal designminnend publiek. Deze zijn over de hele wereld te bewonderen, met het enorme bas-reliëf van tweeëntwintig bij zes meter in de vergaderzaal van het Europees Parlement als misschien wel het bekendste voorbeeld. Andere objecten variëren van houten wandpanelen met prachtige abstracte decoratieve gekerfde vormen tot intrigerende zinken bas-reliëfs. Vrijwel alles in dezelfde herkenbare stijl die sterk is geïnspireerd door het constructivisme en de Bauhaus-beweging.

Ontwerp
Ook voor deze salontafel uit de 10e eeuw, die destijds werd verkocht door het Milanese label Forme en Superfici, is een onconventionele aanpak gekozen. Het object bestaat uit meerdere lagen hout die gedeeltelijk met vuur zijn behandeld, waardoor een bizar schouwspel ontstaat. Het versterkt het clair-obscurcontrast dat al is ontstaan ​​door de opeenhoping van vrij geïnterpreteerde geometrische vormen. De patina die ervan afdruipt is ongekend en geeft het hout een verfijning die een variatie van diepe donkere gloed laat zien, afgewisseld met bijna gouden tinten.

Een rond glazen blad wordt op een even onconventionele manier ondersteund, zowel vrij ondersteund door de rubberen strip en doppen als vastgeklemd door het zinkafgewerkte oppervlak. Ook Nerone's handtekening zien we terug in het zink.

Conditie
De conditie van dit object is zeer goed met natuurlijke gebruikssporen zoals krassen, verkleuringen en andere onvolkomenheden.

Deze C10 tafel van Nerone e Patuzzi is officieel erkend door het Archivio di Giovanni Ceccarelli, in arte Nerone. De originele advertentie voor de tafel werd afgebeeld in Gio Ponti's Domus 500 magazine juli-editie van 1971.

Referentie
Literatuur: Domus 500, architettura arredamento arte, juli 1971.

Nerone e Patuzzi

Nerone e Patuzzi / Gruppo NP2 C10 salontafel voor Forme e Superfici, Italië 1971

Contact

AtKris Studio

Haaften

M. +31 6 57840458 www.atkris.com/