Antiques Emporium

Glaswerk, 20ste-eeuwse decoratieve kunst, Design

description

De samenwerking tussen Johann Loetz Witwe en de gerenommeerde Weense firma E. Bakalowits & Söhne markeert een van de meest invloedrijke creatieve allianties binnen de Jugendstil-beweging. Bakalowits, een vooraanstaand leverancier van luxueuze verlichting en decoratieve objecten, stond bekend om zijn nauwe samenwerking met kunstenaars en fabrikanten. Deze partnerschappen leidden tot op maat gemaakte meesterwerken voor een veeleisend en cultureel verfijnd publiek. Vanaf het einde van de 19e eeuw werkte Loetz in opdracht van Bakalowits aan een reeks exclusieve glasobjecten, waarbij artistiek design en technische innovatie samenkwamen.

De in 1901 vervaardigde inktpot, uitgevoerd in het grootste model met een indrukwekkende diameter van 22 cm, is een treffend voorbeeld van deze samenwerking. Het Phänomen Genre glas, een techniek waarin Loetz excelleerde, zorgt voor een iriserend kleurspectrum dat verandert met het licht, wat het object een bijna magische uitstraling geeft. Het montuur, gemaakt van verzilverd messing, weerspiegelt de strakke lijnen en geometrische vormen van de Weense Secession-stijl, die kenmerkend is voor de ontwerpen die Bakalowits promootte.

Restanten van inkt op het montuur geven een tastbare verbinding met de geschiedenis van dit object, een herinnering aan de tijd waarin het daadwerkelijk in gebruik was. Dit detail voegt een extra laag van authenticiteit toe aan het object, waardoor het niet alleen een artistiek pronkstuk is, maar ook een functioneel gebruiksvoorwerp met een rijk verleden.

 

Johann Loetz Witwe

Inktpot in Weense Secession-stijl van Loetz, uitgevoerd in Phänomen Genre glas

Fabrikant: Johann Loetz Witwe
Opdrachtgever: E. Bakalowits, Vienna
Decor: Ongedocumenteerd Phänomen Genre
Stijl: Jugendstil
Materiaal: Vormgeblazen en vrijgevormd glas, gereduceerd, verzilverd messing
Kleur: Groen en zilver
Periode: 1900 – 1909

Contact

Antiques Emporium

Roermond

M. +31 6 4812 6692 antiques-emporium.com