Antiques Emporium

Keramiek, porselein en aardewerk, 20ste-eeuwse decoratieve kunst

description

Dit uitzonderlijke majolica-sculptuur, getiteld "Sitting Nude with Blue Scarf", werd rond 1920 vervaardigd door Emilie Schleiss-Simandl (1880-1962). Het werk, afkomstig uit de Gmundner Keramik-fabriek, toont een jonge vrouw gehuld in een blauwe sjaal, en is een prachtig voorbeeld van de rijke majolica-techniek die in die tijd populair was. Dit verfijnde beeld, onderdeel van de collectie Schedlmayer, weerspiegelt de invloed van Schleiss-Simandl’s gedegen artistieke opleiding.

Schleiss-Simandl volgde haar kunstopleiding in Wenen, waar ze les kreeg van invloedrijke kunstenaars zoals Michael Powolny en Josef Hoffmann. Powolny, een meester in keramiek, en Hoffmann, een toonaangevende figuur binnen de Weense Secession-beweging, hadden een grote invloed op haar werk. Deze combinatie van keramisch vakmanschap en avant-garde designprincipes is duidelijk zichtbaar in dit sculptuur, met de nadruk op vloeiende vormen en een elegant kleurgebruik.

Dit werk getuigt van Schleiss-Simandl's verfijnde beheersing van zowel vorm als materiaal, en biedt een inzicht in de artistieke stromingen van haar tijd. Het stuk vormt een stille maar krachtige dialoog tussen de Jugendstil en de invloed van haar leermeesters, en biedt een genuanceerde blik op de keramische kunst van de vroege 20e eeuw. Een identiek exemplaar van dit beeld bevindt zich in de collectie van het Leopold Museum in Wenen, wat de historische en artistieke waarde van dit stuk onderstreept. in de collectie van het Leopold Museum in Wenen, wat de historische en artistieke waarde van dit stuk onderstreept.

Emilie Schleiss - Simandl (Rothenburg 27 januari 1880 - Wenen 2 mei 1962)

"Sitting Nude with Blue Scarf" - Majolica sculptuur

Fabrikant: Gmunder Keramik
Ontwerper: Emilie Schleiss-Simandl
Naam: Sitting Nude with Blue Scarf
Stijl: Art Deco
Materiaal: Majolica
Kleur: Wit, blauw, bruin en rood
Periode: 1920 - 1929

Contact

Antiques Emporium

Roermond

M. +31 6 4812 6692 antiques-emporium.com