Kunstconsult 20th century art | objects

Design, Moderne en hedendaagse Kunst, Keramiek, porselein en aardewerk, Beelden, Kunstnijverheid, 20ste-eeuwse decoratieve kunst

description

Drie Amsterdamse keramiek estheten verenigd in kunstwerk ‘Platlander’

-Hans de Jong (1932-2011), Amsterdamse kunstenaar heeft het kunstwerk ontworpen en uitgevoerd

-J.W.N. Van Achterbergh (1928-2009), kunstverzamelaar / Mecenas en schenker

-Mieke Spruit-Ledeboer (1931-2017), promovenda en ontvanger van ‘De Platlander’


Van 1954-1958 studeerde Hans de Jong aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam afdeling keramiek. Vanaf 1959 heeft hij zich als keramist gevestigd in Amsterdam aan het Rokin 154-156.  
Sinds 1960 kende Hans de Jong Van Achterbergh en werd door hem vanuit artistiek oogpunt, hoog gewaardeerd. In 1964 maakte hij, ter gelegenheid van de opening van het privé museum van Van Achterbergh (De Pottenkijker), een gevelsteen. Deze is toen naast de deur van het museum aan de Wittenkade 99 in Amsterdam, geplaatst. In 1962 heeft hij voor de Amsterdamse vestiging van De Bijenkorf een muur reliëf ontworpen. De naam ‘De Platlander’ is ontstaan doordat de beelden zijn opgebouwd uit ‘platte’ plakken klei. 

Van Achterbergh, woonde in Amstelveen en ging studeren aan de Rietveld academie in Amsterdam. 
De grootvader van moeders kant, Sebastiaan Domhof vennoot van aannemersberijf De Vlugt & Domhof, heeft het o.a. de Amsterdamse Bijenkorf en de Heineken’s Bierbrouwerij gebouwd. 
Prachtige Amsterdamse huizen zijn er in ’20 jaren gebouwd door het aannemersbedrijf. O.a. aan de Eerste en Tweede Nassaukade. Aan de De Wittenkade 99, ook door Van Achterbergh sr. gebouwd, stond een prachtig huis waar zijn privé museum ‘De Pottenkijker’ in 1964 werd gevestigd. 

In 1977 is Mieke Spruit-Ledeboer gepromoveerd aan de universiteit van Amsterdam, met de dissertatie Keramiek 1900-1975. Niet veel later wordt dit als boek uitgegeven. Nog steeds is dit het standaardwerk, voor wie-wat-waar in de 20e eeuwse keramiek. 
  
Gezien het bovenstaande is het een Amsterdams beeld, waar de Amsterdamse invloeden een grote rol hebben gespeeld bij de totstandkoming hiervan.  
 

Hans Jong de (Leiden 26 maart 1932 - Roosendaal 11 maart 2011)

'De Platlander'

Hans de Jong, keramiek figuur met bul en koker in de hand. Met inscriptie voor doctor M.G. Spruit-Ledeboer

Contact

Kunstconsult 20th century art | objects

Zaandam

www.kunstconsult.com