Wat is een Ruyi?

:)

Ruyi ( ru 如 yi 意) kan vrij vertaald worden als ‘zoals je hart wenst’. Een ruyi is een bekend object in de Chinese cultuur. Volgens bijgeloof brengt de ruyi zijn bezitter geluk en zegen. Het is ook een symbool voor macht zoals een scepter in de Europese cultuur. Ruyi's bestaan meestal uit een wolk-, hart- of zwamvormige kop en een s-vormige steel. De ruyi kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Het Palace Museum (Beijing) heeft er wel 3.000 in haar collectie, gemaakt van allerlei materialen zoals goud, emaille, lakwerk, kristal, jade, ijzer en hout. Ze zijn eenvoudig of rijkelijk gedecoreerd met edelstenen.

Deze scepter vorm vindt zijn oorsprong in India, waar de ruyi gebruikt werd als ceremoniële scepter. In de Han dynastie (206 v. chr.-220 n.chr) duikt deze vorm in China op als een soort ‘praatstok’ bij formele bijeenkomsten van de Chinese intelligentsia. Gaandeweg werd de Ruyi ook steeds vaker geassocieerd met politieke macht. Het bleef vele eeuwen zowel een embleem van macht als een instrument van discours.

Gedurende de Qing dynastie (1644–1912)  waren deze scepters luxueuze symbolen van politieke macht en hierdoor zeer geliefde geschenken van (en voor) de Chinese Keizers voor het toewensen van voorspoed, geluk en positieve krachten. In de Chinese religies worden hogere machten soms afgebeeld met een ruyi in de hand - het is dan een soort toverstokje. De godheid Guanyin wordt regelmatig afgebeeld met een ruyi in de hand.