NIEUW: PAN Podium

:)
Nieuw op de beurs is PAN Podium met een afwisselend programma van inspirerende, interactieve presentaties en wetenswaardigheden over uiteenlopende aspecten van kunst en de kunstmarkt. Hier staat kunstbeleving centraal. Unieke classic cars van Very Superior Old Cars (VSOC) representeren het ambacht van conserveren en restaureren. De Koninklijke Vereniging van Handelaren in Oude Kunst (VHOK) laat de bezoeker in een aansprekende eigentijdse ‘game’ kunstvoorwerpen (her-)kennen. Galerie Van den Bruinhorst brengt samen met musea bijzondere stukken uit de100-jarige geschiedenis van het beroemde Nederlandse meubelmerk Gispen voor het voetlicht. De beeldend kunstenaar Carine Holties nodigt de toeschouwer uit tot spelen, kijken en luisteren met haar interactieve installatie Infinite en PAN Podium heeft de primeur van ‘werk in uitvoering’ van de acht geselecteerde kunstenaars voor de metrostations van de Noord/Zuidlijn. De laatste zondag kunt u genieten van een speciale voorstelling van Van der Vlugt & Co over de bijzondere band van Bram van der Vlugt met schilder Piet van der Hem. Hieronder leest u meer over de programmering. 
PAN Podium is vrij toegankelijk voor beursbezoekers.
Zondag 20 en maandag 21 november: Classic cars als verzameldiscipline
Oprichter en eigenaar Alex von Mózer, van Very Superior Old Cars toont drie zeldzame unieke klassieke automobielen op PAN: een Aston Martin 1 1/2 Liter Le Mans in geconserveerde conditie; een Fiat 1100 B Cabriolet Carrozzeria Stabilimenti Farina 1949 en de AutoBleu Mille Milles 1954, een unieke eenmalig gebouwde wedstrijdwagen die drie keer deelnam aan de originele Mille Miglia en aan de 12 uur van Reims in 1956.

Op 20 en 21 november om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur neemt Alex van Mózer u mee in de fascinerende wereld van deze niche op de kunstmarkt. Wat maakt een klassieker tot een waardevol kunstbezit? Wat is de beleving van een classic car? Hoe start je een verzameling, waar let je op bij de aanschaf, en wat wil je met je klassieker? Wat is het verschil tussen een geconserveerde klassieker en een gerestaureerde auto en wat bepaalt de waarde? Deze en andere vragen komen aan de orde in een interactieve presentatie.
Dinsdag 22 november: PAN-praatjes. Test uw kunstkennis met experts van de KVHOK. 
De Koninklijke VHOK, opgericht in 1911, is de oudste vereniging van kunsthandelaren in Nederland. Het is het kennisinstituut van de kunsthandel in Nederland. De leden zijn 'de ogen van de kunst- en antiekmarkt', samen streven zij naar de hoogste standaarden op het gebied van connaisseurschap, kennis en ethische normen. De 88 leden vertegenwoordigen alle denkbare disciplines en hebben dus een ongekende hoeveelheid kennis in huis over authenticiteit, kwaliteit en esthetische waarde van kunst en antiek.

In PAN-praatjes gaat een aantal experts de dialoog aan met de beursbezoeker in een interactief programma waar gezamenlijk ontdekken, leren en begrijpen van kunst centraal staat. Iedereen kan hier wat van opsteken. Wat is er nou leuker dan kunst en antiek zelf ervaren?

Op PAN Podium worden onder leiding van Wim Weijland (directeur Rijksmuseum van Oudheden) de volgende onderwerpen besproken:
14:30-15:00 Eclectisch verzamelen met Kati Wieg, Theo Daatselaar en Peter van Os
15:30-16:00 Antieke kunst en wetenschap met Kitty Laméris en Jacob Roosjen
16:30-17:00 Hoe leer je het vak van kunsthandelaar? met Floris van der Ven en Robert Schreuder
17:30-18:00 De relatie musea en kunsthandel met Chris Uhlenbeck en Willem Jan Hoogsteder
18:30-19:00 Wat bepaalt de kwaliteit van een antiek stuk? met Emiel Aardewerk en Joseph Estié
19:30-20:00 Hoe leer je het vak van kunsthandelaar? Joost Heutink en Justus Heutink
Woensdag 23 en donderdag 24 november: 100 jaar Gispen 
W.H.Gispen was ontwerper, ondernemer en naamgever van het bedrijf dat hij in 1916 oprichtte waarvan de overbekende in serie geproduceerde verchroomde stalen buisstoelen het bekendste product zijn geworden.
Om dit jubileum te vieren worden tal van activiteiten en tentoonstellingen in Nederland georganiseerd. Ook PAN Podium besteedt aandacht aan 100 jaar Gispen. 
PAN-deelnemer en initiatiefnemer Ad van den Bruinhorst van Galerie VAN DEN BRUINHORST heeft in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Amsterdam, Gispen International en Het Nieuwe Instituut een attractief programma samengesteld.

23 november
11:00 – 14:00 uur       Expo van objecten uit de collecties van Museum Boijmans van Beuningen en het Nieuwe Instituut
14:10 – 14:25 uur       Toelichting programmaonderdelen door Ad van den Bruinhorst
14:25 – 15:00 uur      Gispen Specials, de klant is koning door Mienke Simon Thomas, conservator Museum Boijmans van Beuningen
15:00 – 15:30 uur      Dualisme Vakmanschap/serieproductie door Ad van den Bruinhorst
15:35 - 16:10 uur       Gispen Special Huis Sonneveld door Hetty Berens, conservator Het Nieuwe Instituut Rotterdam. 
24 november
11:00 – 14:00 uur       Expo van objecten uit de collecties van Rijksmuseum en Gispen International.
14:10 – 14:25 uur       Toelichting programmaonderdelen door Ad van den Bruinhorst
14:25 – 15:00 uur       Waarom Gispen in het Rijksmuseum en de Rijkscollectie  door Ludo van Halem, conservator Rijksmuseum
15:00 – 15:30 uur       Dualisme Vakmanschap/serieproductie door Ad van den Bruinhorst 
15:35 - 16:10 uur        Zitten, Gispen nu en in de toekomst, Patrick Lems Gispen International


Vrijdag 25 november: Word zelf kunstenaar en kunstwerk in een spel zonder einde.
Valt oneindigheid te ervaren? Met die vraag als uitgangspunt ging beeldend kunstenaar Carine Holties (1966) aan de slag. Het leverde het kunstwerk Infinite op, waarmee zij deze zomer afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Het is een interactieve installatie, die de bezoeker uitnodigt te spelen, te kijken en te luisteren. Infinite is vrijdag 25 november te ervaren op PAN Podium. Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur geeft Carine Holties een actieve lezing over dit werk, met performance.

Tientallen cirkels en bolvormen bevinden zich in een door vierkante elementen opgebouwd landschap, dat lijkt op een immense, witte poffertjespan. Ieder element heeft holtes waar in of boven de ronde objecten geplaatst kunnen worden. Ze passen ook op en tegen elkaar. Ze zijn gekleurd en wit tegelijk. Het lijkt alsof ze iets met elkaar te maken hebben. U bent vrij de elementen te verplaatsen, stapelen of draaien. Door de verschillen in maat, kleur en vorm kan een oneindig aantal composities worden gevormd; chaotisch of in ritmes, afzonderlijk of in patronen. U kunt zelfbedachte regels toepassen of uw eigen systeem creëren. Door de vrijheid en de helderheid van de keuzes wordt u zich bewust van uw afwegingen en wat die u vertellen.

Zaterdag 26 november: Noord/Zuidlijn, met de verbinding arriveert de verbeelding
In de zomer van 2018 gaat de Noord/Zuidlijn acht Amsterdamse buurten met elkaar verbinden. De nieuwe metrolijn brengt honderdduizenden mensen dichter bij elkaar. Maar Amsterdam krijgt méér dan alleen een snelle, efficiënte en comfortabele verbinding, want tegelijk met die verbinding arriveert de verbeelding. Dankzij acht spectaculaire kunstwerken op de metrostations heeft de stad er straks een gloednieuw museum bij. Een collectie hedendaagse kunst van internationale allure, die zich uitstrekt over een lengte van bijna tien kilometer. Op het PAN Podium zijn zaterdag 26 november de schetsen, de ideeën en het werk in uitvoering van de geselecteerde kunstenaars voor het eerst bij elkaar te zien.
Drie van de acht kunstenaars zullen aanwezig zijn en een toelichting geven op hun project, Harmen Liemburg (Station Noord), Jennifer Tee (Centraal Station) en Marjan Laaper (Station Vijzelgracht). Stadsarcheoloog van Amsterdam,  Jerzy Gawronski, neemt een van de vondsten mee (een lakenlood met daarin het wapen van Amsterdam) die werd gevonden op meters diepte en stamt uit de 12-14e eeuw.
Programma
13.00 uur   Harmen Liemburg, Kunstwerk Station Noord
14.00 uur   Jennifer Tee, Kunstwerk Centraal Station
15.00 uur   Marjan Laaper, Kunstwerk Station Vijzelgracht
17.00 uur   Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog Amsterdam
Zondag 27 november: Het verleden krijgt kleur. Omkijken of vooruitkijken, dat is de vraag. 

Van der Vlugt & Co brengt voorjaar 2017 de concertvertelling Met Andere Oogen in de theaterzalen. Deze voorstelling is een persoonlijke vertelling, versterkt door muziek, waarin de schilder Piet van der Hem en zijn opdrachtgevers – de familie Van der Vlugt - centraal staan. De voorstelling belicht het Haagse dagelijks leven tijdens het interbellum met woorden, unieke muziek en nooit eerder vertoonde schilderijen.

Een man kijkt naar een schilderij. Hij kent het goed: Het is van Piet van der Hem en het hing zijn hele jeugd in zijn ouderlijk huis. Hij heeft het geërfd en meteen verkocht. Hij vond er niet veel aan. Oubollig: Volendamse vissersvrouwen. Dus via de veiling, hup naar Amerika. Daar houden ze van die Hollandse folklore. Maar nu hangt het hier, in een hotel in Volendam. Dat is raar. De man is acteur Bram van der Vlugt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hoe kwam dit vrolijke Volendamse gezelschap ooit bij zijn ouders in Den Haag terecht? Hoe goed kenden zijn grootmoeder en Van der Hem elkaar? Bram gaat op zoek, fantaseert, informeert, vindt oude papieren, oude foto’s. Wat kan de geschiedenis van dit schilderij hem vertellen over zijn familie, van wie het leven abrupt eindigde in de oorlog? Het verleden krijgt kleur. Omkijken of vooruitkijken, dat is de vraag.

Op PAN Podium is 27 november om 13.00 uur en om 16.00 uur een exclusieve speciaal bewerkte, verkorte voorstelling te zien met Bram van der Vlugt, Floris van der Vlugt (saxofoon + basklarinet), Hester van der Vlugt (viool) & Lucas Dols (contrabas).