Antiques Emporium

Design, Glaswerk, 20ste-eeuwse decoratieve kunst, Highlights

description

Wij presenteren een zeldzaam tijdloos vormgegeven glazen object van Johann Loetz Witwe, met het uitzonderlijk zeldzame Zebra decor, ontworpen door de beroemde Koloman Moser in 1903 voor E. Bakalowits. Deze prachtige vaas/beker is een waar testament van de artistieke briljantheid en innovatieve vakmanschap en visie van het begin van de 20e eeuw.

Het Zebra decor is een kenmerkend en zeer gewilde uitvoering, gekarakteriseerd door de opvallende zwarte en opaliserend witte banden die de natuurlijke schoonheid van zebrastripes nabootsen. De ingewikkelde glasblaastechniek en de iriserende afwerking benadrukken de uitzonderlijke vaardigheid en kunstzinnigheid van de glasmakers van Loetz.

Koloman Moser, een sleutelfiguur in de Weense Secession-beweging, ontwierp het Zebra decor in 1903. Moser was instrumenteel in het vormgeven van modern design, waarbij artistieke creativiteit werd gecombineerd met functionele elegantie. Zijn werk in 1903 werd gekenmerkt door baanbrekende ontwerpen die de grenzen van de traditionele decoratieve kunsten verlegden.

Deze vaas/beker is niet alleen een decoratief item, maar een stuk geschiedenis. In 1903 revolutioneerden de ontwerpen van Moser interieurs, waarbij de focus verschoof naar moderne, geometrische stijlen die eenvoud en elegantie benadrukten. Zijn samenwerking met Loetz en E. Bakalowits resulteerde in ontwerpen die zowel artistiek als commercieel succesvol waren, en die aansloten bij de verfijnde smaak van die tijd.

Koloman Moser (1868-1918) was een van de belangrijkste ontwerpers van de Weense Secession, een beweging die zich afzette tegen de historische nadruk op traditionele stijlen. In 1903 bevond Moser zich op het hoogtepunt van zijn carrière en creëerde hij innovatieve ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk waren. Zijn werk in deze periode omvatte niet alleen glaswerk, maar ook meubels, textiel en volledige interieurontwerpen, waarmee hij zijn veelzijdige talent en visionaire aanpak toonde.

Deze vaas/beker uitgevoerd in het Zebra decor is een uitstekende aanvulling op elk modern interieur. Het gedurfde patroon en de elegante vorm maken het een opvallend middelpunt, of het nu op zichzelf staat of als onderdeel van een collectie wordt tentoongesteld. Het object weerspiegelt de overgang naar moderne ontwerpprincipes die Moser voorstond, waardoor het zowel een tijdloos als eigentijds artefact is.

Koloman Moser (Vienna, Austrian Empire (now Austria) March 30, 1868 - Vienna, Austria October 18, 1918)

Zebra beker, Ontworpen door Koloman Moser voor E. Bakalowits

Fabrikant: Johann Loetz Witwe
Ontwerper: Koloman Moser
Opdrachtgever: E. Bakalowits, Vienna
Decor: Zebra
Stijl: Jugendstil
Materiaal: Vormgeblazen en vrijgevormd glas, gereduceerd, geslepen pontil
Kleur: Opaalwit met zwarte strepen
Periode: 1900 – 1909

Contact

Antiques Emporium

Roermond

M. +31 6 4812 6692 antiques-emporium.com