Antiques Emporium

Glaswerk, 20ste-eeuwse decoratieve kunst

description

Deze vroege Art Nouveau Daum Nancy vaas, vervaardigd rond 1892, vertegenwoordigt een vroege en verfijnde uitvoering van de cameo-techniek die de beroemde glasmakers in die periode ontwikkelden. Deze uitzonderlijke vaas, bekend als “Cygnes,” toont een ingewikkeld motief van zwanen en een vijverlandschap dat elegantie en gratie symboliseert.

Met een indrukwekkende hoogte van 42,5 cm toont de vaas twee zorgvuldig gedetailleerde zwanen waarvan de vormen worden benadrukt met zwarte emailverf. De ingewikkelde detaillering getuigt van Daum’s toewijding aan kwaliteit en vakmanschap. De vaas zelf is een prachtige combinatie van gemouleerd en vrij gevormd glas, verrijkt met versmolten glaspoeders, uitgevoerd in de cameo-techniek met aangebrachte email. Het pontil is zorgvuldig geslepen en draagt de geschilderde handtekening van Daum Nancy met het kruis van Lotharingen wat de herkomst en het vakmanschap authenticiteit verleent.

Ter aanvulling op de schoonheid is de vaas rondom versierd met hoge bomen waarbij de bovenzijde van de vaas rijkelijk gedecoreerd is met het bladerdek. Dit aanvullende naturalistische motief versterkt de algehele esthetiek waardoor een harmonieuze en serene landschapsafbeelding ontstaat.

Het “Cygnes” motief is bijzonder zeldzaam en markeert een vroege en innovatieve periode in Daum’s artistieke ontwikkeling. De zeldzaamheid van dit motief, vooral in zo’n grote en hoogwaardige uitvoering, maakt deze vaas een opmerkelijk en waardevol stuk in de geschiedenis van de glasproductie van Daum Nancy. Deze vaas exemplificeert niet alleen de technische bekwaamheid van Daum’s ambachtslieden, maar vangt ook de etherische schoonheid en verfijnde elegantie die de Art Nouveau-beweging kenmerken.

Daum Frères (Nancy - Nancy)

Vroege Art Nouveau vaas uitgevoerd in de "Cygnes" serie in cameotechniek

abrikant: Daum Nancy

Decor: “Cygnes” (zwanen)

Signatuur: In verf aangebracht “Daum Nancy” met het kruis van Lotharingen

Stijl: Art Nouveau

Materiaal: Vormgeblazen en vrijgevormd glas, bewerkt in etstechniek, meerkleurige glaspoeder inclusies, emailverf en een geslepen pontil.

Kleur: Lichtblauw, wit en groen glas met zwarte emailverf

Periode: 1890 – 1899

Contact

Antiques Emporium

Roermond

M. +31 6 4812 6692 antiques-emporium.com